Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Mezőkövesd központjától 4 km-re fekvő Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 11 hektáros területen gyönyörűen parkosított fürdő, 12 medencével rendelkezik. A szórakozást, felfrissülést hullámmedence, élményelemekkel gazdagított felnőtt- és gyermekmedencék szolgálják. Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben 3 különböző hőfokú gyógyfürdő, uszoda, pezsgőfürdő, szauna és gyógyászati részleg áll a vendégek rendelkezésére. A kalcium - magnézium – hidrogén-karbonátos szabad szénsavat tartalmazó, magas szulfidkén tartalmú hévíz több, mint 70 éve áll a gyógyulás szolgálatában; 1968 óta pedig hivatalosan is gyógyvízminősítésű, amely alkalmas reumás megbetegedések, ízületi kopások, sérülések, ortopédiai műtétek gyógyítására, kezelésére. Javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét. A Zsóry-fürdő szolgálja ki 1986 óta a 2006-ban közel kétszáz ágyassá bővített Mozgásszervi Rehabilitációs Központ balneológiai kezelésre beutalt betegeit is.

Zsóry Fürdő strand

A fürdő története

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Észak-Magyarország legnagyobb forgalmával rendelkező gyógyfürdője. A melegvizet olaj után kutatva- 1939-ben találták meg Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén 875 méter mélyen. A vízoszlop 23-30 méter magasra tört fel a talajszinttől mérve. A vizet a kútfejtől először a leválasztóba, majd onnan a fürdő medencéibe vezették. A kút percenként 3000 liter 62 oC-os vizet adott, teljesítménye és hőmérséklete is napról napra emelkedett. Így néhány héttel később már percenként 5000 liter 68 oC-os víz tört a felszínre. Zsóry Lajos először palackozott formában hozta forgalomba a termálvizet, majd átadásra került az első fürdőmedence is 1940-ben, amely azonban a háború alatt teljesen tönkrement. A víz gyógyító hatása miatt hamar közkedvelt lett a környék lakosai körében. A Községgazdálkodási Vállalat a régi medence mellé egy nagyobb medencét épített, és bővítették a zuhanyzókat.

A víz kémiai és fizikai vizsgálatát az 1950-es években végezték el, és megállapították, hogy értékes termálvíz, amely kalcium –magnézium –hidrokarbonát –klorid - kén összetételű (hivatalosan 1968-ban nyilvánították gyógyvízzé). Ezután megépítették az ikermedencét is. 1963. január 1-jén a Községgazdálkodási Vállalattól a Borsod megyei Vízművek vette át az üzemeltetést. A nagyarányú fejlesztést 3 db nagyteljesítményű új kút fúrásával kezdte meg a vállalat a szűkös melegvízkészlet növelésére, a továbbfejlődés vízbázisának biztosítására. 1971-ben fedett fürdőcsarnok, fedett folyosó, savazó és raktár, kert, járda, park, kerítés és térvilágítás épült. 1972-’73-ban reprezentatív főbejárat épült, számos szolgáltató pavilonnal. Új terület kisajátításával kétszeresére bővítették a fürdő zöld területét.

A nagy anyagi ráfordítások, átalakítások miatt már a ’70-es évek közepén országosan elismert, színvonalas fürdővé fejlődött. 1975-’76-ban 16,5 millió forint beruházással megépült a 3 db 3000, összesen 9000 férőhelyes öltöző, amely soha nem lett teljesen kihasználva. Két épületet gyermeküdülővé alakítottak, a harmadikat pedig apartman-házzá. 1977-ben a gyógyfürdőhöz építettek egy nyitott medencét. 1979-ben szovjet minta alapján egy 72 m átmérőjű, gyűrű alakú medencekomplexumot építettek, melynek belső szabad terében egy 50 méteres sport illetve hullámmedence helyezkedik el. A legkorszerűbb vízkezelést Ausztriában vásárolt szűrő-forgató berendezésekkel biztosították az új medencékben.

1980-ban megnyitották az autóskempinget, amely a vendégek számának növekedéséhez vezetett. 1980-’81-ben felépült a gyógyászati épület, amely közel 5 millió forintos beruházás volt. 1983-ban a fürdőt az Egészségügyi Minisztérium gyógyfürdővé nyilvánította. 1988-ban, magánberuházásban megépítették az óriási vízi csúszdát. 1990-ben átadták a ragasztott faszerkezettel fedett, feszített víztükrű uszodát.A fürdőt 1994-től a Városgazdálkodási Rt. Üzemelteti, amely Mezőkövesd város tulajdonában áll. Még ebben az évben lebontották a régi kabinok maradványait és helyükön stílusában az uszodához illeszkedő 8 egységes pavilonsort építettek. 1997-ben új légkondicionáló berendezést szereltek fel a gyógyfürdőben, valamint az öltözőjének teljes felújítása is megtörtént. Az uszodába padlófűtést szereltek be és szaunát építettek.

1999-ben új gyógyfürdő bejáratot készítettek, valamint fűtéskorszerűsítés is történt. 2000-ben a hullámmedence burkolatának teljes cseréje történt, 2001-ben pedig egy új 100 m3-es gyermekmedencét építettek. 2004 májusában történt az új gyógyászati részleg átadása, valamint az új csempézett kinti gyógymedence. Elkészült az élménymedence, amelyben 5 db dögönyöző, 1 db gomba, valamint pezsgőpadok is találhatóak. Átadták a fedett részben található jakuzzit, amely 6 fő befogadására alkalmas. 2005-ben készült el a körmedence burkolatának cseréje, valamint új élményelemekkel is bővült, pl. csúszda, zuhatagok, sodrófolyosó. A 2004-es és 2005-ös fejlesztések a PHARE program támogatásával valósultak meg. Jelenleg is több pályázat készül, jelenleg ROP pályázat keretében az ikermedence felújítására, új wellness részleg és öltözők építésére valamint a műszaki infrastruktúra fejlesztésére.

Ezek alapján látható, hogy a fürdőben folyamatos fejlesztések zajlanak, hogy megfeleljenek az egyre nagyobb minőségi követelményeknek és egyre színvonalasabb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.